Podczas jednego z ostatnio przeprowadzonych treningów podopieczny zwrócił uwagę na znaczącą poprawę ciśnienia krwi i zmniejszenie dawki leków na nadciśnienie po kilku tygodniach współpracy dietetycznej i regularnych treningach
Dzieje się tak gdyż to co zjadamy ma bardzo istotny wpływ na zapobieganie oraz wyrównanie nadciśnienia tętniczego. W wielu badaniach udowodniono zależność między przyjmowanymi pokarmami a prewencją chorób układu krążenia.
Szczególnie zwraca się uwagę na ograniczenie tłuszczów, zwłaszcza nasyconych,które nie tylko zwiększają ryzyko nadwagi i otyłości, ale również w sposób bezpośredni nasilają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.Przyjmowanie nadmiernych ilości sodu, szczególnie spożywanych w produktach przetworzonych oraz w soli kuchennej, wpływa na wzrost wartości ciśnienia tętniczego.
Dużo badań wskazuje, że spożywanie innych pierwiastków,tj. potasu, wapnia oraz magnezu, obniża ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie — innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Pomocne w prawidłowym odżywianiu mogą być diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), śródziemnomorska oraz wegetariańska, ponieważ proporcje wszystkich wartości odżywczych, uwzględniając głównie produkty zalecane osobom z nadciśnieniem tętniczym, są w tych dietach prawidłowe.
Ważnym czynnikiem prewencji oraz zapobiegania następstwom choroby jest ponadto ograniczenie spożywania alkoholu. Brakuje natomiast jednoznacznych badań oraz wytycznych dotyczących spożycia kawy bez której osobiście nie wyobrażam sobie życia
Nadzór nad Twoją dietą i treningiem .