Dziś klient zapytał mnie o co chodzi z tym indeksem glikemicznym, wiec aby dobrze zrozumieć dlaczego jest ważny w naszej codziennej diecie kilka zdań w tym temacie.IG to najogólniej mówiąc wskaźnik wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu węglowodanów. Wskaźnik ten pozwala (do pewnego stopnia) zorientować się jakie skutki wywoła w naszym organizmie zjedzenie konkretnego produktu zawierającego węglowodany. W przypadku chorób cywilizacyjnych takich jak np. otyłość, cukrzyca, choroby układu sercowo-naczyniowego itp. dieta o wysokiej zawartości węglowodanów ale o niskim IG przyniesie pozytywne efekty. Stężenie glukozy we krwi (glikemia) zależy zarówno od ilości, jak i rodzaju węglowodanów w diecie, zatem warto zainteresować się IG aby lepiej kontrolować glikemię, a od niej zależy nasze samopoczucie, sprawność fizyczna i psychiczna oraz apetyt. Produkty spożywcze o wysokim indeksie zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, które są szybko trawione i wchłanianie z przewodu pokarmowego, co powoduje, że stężenie glukozy we krwi ulega gwałtownemu podwyższeniu a następnie obniżeniu, często nie tylko do wartości wyjściowej, lecz znacznie poniżej. Natomiast wolno trawione i wchłaniane węglowodany mają niski indeks glikemicznym, a stężenie glukozy we krwi po ich spożyciu podnosi się powoli. Wartość IG różnicuje m.in. rodzaj surowca, warunki jego uprawy, stopień dojrzałości produktu, stopień przetworzenia, obróbka termiczna, zawartość błonnika, tłuszcze (spowalniają opróżnianie żołądka z treści pokarmowej i tym samym przedłużają trawienie i wchłanianie węglowodanów), białko. Podsumowując, prawidłowo skomponowana zdrowa dieta uwzględniająca produkty o niskim IG powinna: zapobiegać hiperglikemii poposiłkowej, pomagać w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, korzystnie wpływać na nasze zdrowie, w pełni pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, mineralne i witaminy, w pływać na nasze samopoczucie.